XII I II III IIII V VI VII VIII IX X XI

St Clare’s open “Space to Breathe” wing

Communities / Fri 30th May 2014 at 08:34am

A MAJOR refurbishment project to provide inspiring, modern and therapeutic spaces for patients and families at St Clare Hospice has been officially unveiled.

Complementing previous renovation work in our Inpatient Unit, the aim of the ‘Space to Breathe’ project was to transform the Day Therapy and Community facilities into bright, revitalising areas which enhance the Hospice environment.

The work, which was completed in March, was funded through a £472,098 capital grant from the Department of Health.

St Clare Hospice chief executive Tanya Curry said: “We are absolutely delighted with the results of the ‘Space to Breathe’ refurbishment, which has created beautifully modern and inspiring spaces for our patients and their loved ones, all finished to the same excellent standard we achieved for our Inpatient bedrooms.

“We recognise people need room and space, which is open and inviting, yet intimate enough to respond to changing needs. Our Day Therapy and Community services are focused on improving patients’ quality of life, providing individualised care and promoting independence, and both these areas of the Hospice have been central to the renovation.

“The name for the project was inspired by the wife of a patient, who described the support their family received from St Clare as giving them breathing space. When her husband was attending the Day Therapy sessions, she knew he was receiving both physical and emotional support and it gave her and her family emotional respite and ‘space to breathe’.”

The Day Therapy facilities, centred on the original farmhouse, have almost doubled in floor space, with a welcoming reception desk, patient lounge and disabled toilet facilities. The conversion of the former garages has added additional rooms, used for creative therapy.

In addition, there are now five consulting rooms, with hairdressing and complementary therapy taking place in properly designed and equipped rooms.

The dining room has been remodelled to make it a more flexible space, while the courtyard garden is a natural extension to the dining room. Improvements to the servery have allowed better access for patients and visitors, who are also benefitting from an upgraded family room and visitors’ kitchen on the Inpatient Unit, which is equipped to allow people to prepare snacks, meals and hot drinks just as they would at home.

The new patient bathroom has been planned to ensure even the most unwell patients can enjoy a relaxing bath. Features of the specialist tub include underwater lighting, soft music and a built-in hydro massage unit.

The Sanctuary has also been improved, with new decor and better access to the secluded walled garden.

The ‘Space to Breathe’ project was crafted following discussions with patients, families, volunteers, staff, trustees and other stakeholders. All the Hospice’s services remained open while the refurbishment work was carried out.

clarebreathe

Print Friendly, PDF & Email

No Comments for St Clare’s open “Space to Breathe” wing:

Leave a Comment Below:

Your email address will not be published. Required fields are marked *